redactie De Podiumschool

De Podiumschool

waar je iemand anders mag  spelen en jezelf kunt zijn

Wat jaren geleden begon als een kinderen- en jongerencursus bij Parnas is gestaag uitgegroeid tot een school met een breed aanbod voor iedereen. De Podiumschool wil dan ook niet alleen de liefde voor theater en toneel overbrengen, maar wil ook sociaal verbindend zijn. De nieuwe oefenruimte in de DOAS biedt daarom iedere dag ruimte aan allerlei gezelschappen. Natuurlijk staan de kinderen en jongeren nog steeds met stip op één. Maar daarnaast is er ook veel ruimte voor andere doelgroepen en initiatieven. Zo is er het OPMAATpodium voor jongeren met een verstandelijke beperking en het Productiehuis dat voorstellingen voor kleuters, kinderen en jongeren op de planken brengt. Tijd voor een gesprek met initiator en tegenwoordig directeur van Stichting De Podiumschool, Onno Spreij.

sociale en theatrale ambitie

Als ik de oefenruimte in de DOAS binnenkom zie ik een dekor met rode gordijnen en veel zwart. ‘Gemaakt door jongeren met een verstandelijke beperking’, valt Onno direct met de deur in huis, ’op de dagbesteding die wij sinds kort aanbieden’. Wat begon als proef sloeg zo aan dat er ondertussen al twee groepen zijn, op maandag en donderdag en vanaf september start nog een groep. De nieuwe ruimte biedt zoveel mogelijkheden! En sluit helemaal aan bij de ambitie om in Friesland een plek te creëren waar mensen met een beperking theater kunnen beoefenen op een hoog niveau en daarbij het plezier in toneel kunnen ontdekken. ‘Wij streven naar inclusief theater’, vertelt Onno, ‘Het sociale aspect is altijd onderdeel van onze activiteiten’.

Het Productiehuis

Dat sociale komt ook naar voren bij het Productiehuis dat met “Het Insectenhotel” net een succesvolle reeks van meer dan 50 optredens voor kleuters achter de rug heeft. En nu wordt er al weer gebrainstormd over een nieuwe productie voor jongeren “Vreemde Vogels’”. Deze voorstelling gaat over het gevoel er niet bij te horen. De voorstelling is bedoeld als steuntje in de rug bij de overgang naar de middelbare school. Het wordt muziektheater. Met meer musici dan acteurs en muziek uit alle werelddelen! De voorstelling gaat in 2024 in premiére.

jongeren -LAB058

Voorheen huurde de Podiumschool een oefenruimte per dagdeel. Dat is anders nu ze in de DOAS gevestigd zijn. In de eigen oefenruimte kunnen er de hele week door activiteiten ontplooid worden. En kan er meer samengewerkt worden. Bijvoorbeeld met Kunstkade waarvoor op zondagmiddag de deuren van LAB 058 (voorheen Jonge Helden) worden geopend. Van 2 tot 5 uur kunnen jongeren er terecht en is er een professional aanwezig waar ze een beroep op kunnen doen. Het bestaat uit de ondedelen Stage Lab, Visual Lab, music Lab en Urban Lab (voor sakters en graffiti artists). ‘Uitgangspunt hierbij is dat niets hoeft en vrijwel alles kan’, verduidelijkt Onno, ‘en de toegang is gratis’.

Het Podiumteam

Het mag duidelijk zijn dat Onno al deze activiteiten niet alleen kan begeleiden. Hij wordt dan ook omringd en ondersteund door een hecht team van vakdocenten. Voor de kinderen en jongeren zijn dat Elise, Valerie en Jacobine. Kyra doet de volwassenen en Onno en Catrien doen samen de dagbesteding. ‘Nu ik zelf minder lessen geef voel ik mij steeds meer een mogelijkmaker’. Ik zorg er voor dat de randvoorwaarden gebrorgd zijn en anderen zich puur op hun lessen of producties kunnen richten’, legt hij uit.

Er is een podium voor iedereen!

De podiumschool heeft voor elke doelgroep een podium. Van jong naar ouder zijn dat het KLEUTERpodium, KIDSpodium, JONGERENpodium, VOLWASSENpodium en het al eerder genoemde OPMAATpodium. En op al die podia is de groep net zo belangrijk als het individu. Samen werk je ergens naartoe en deelt dat daarna met het publiek.

Vind je podium en volg een gratis proefles

Op de site van de Podiumschool staat uitgebreide informatie. Over de podiums, de school en de projecten. En door te klikken op de grote gele knop claim je direct je gratis proefles.

Onno Spreij

Hij studeerde drama aan de NHL. Werkte jarenlang voor Talant als acteur belevingstheater en werd daarna docent bij Parnas. In nog weer een later leven was hij Cultuurcoach voor Kunstkade. Tegenwoordig is hij directeur van stichtng De Podiumschool. ‘En congiërge, koffiejuffrouw en jongste bediende’, vult Onno lachend aan. Last van sterallures heeft hij in al die jaren zeker niet gekregen!